The Gluts – съвременен и адекватен смисъл на пост-пънк

Италианската четворка The Gluts включи България в източноевропейското си турне за 2023 година с два концерта, в София и Пловдив, а датите са съответно 15 и 16 март. Турнето на групата е част от промоцията към четвъртия им студиен албум “Ungrateful Heart” (Fuzz Club Records, 2021).

Събитието в София, 15.03.2023, билети от 25 лева.

Събитието в Пловдив, 16.03.2023, билети от 15 лева.

 

Това е поредната изявена група от италианската сцена, която българските фенове ще имат възможността да видят и чуят на живо (след концертите на Calibro 35, New Candys, Kill Your Boyfriend, Trrma, Lili Refrain…). Определено в Италия се случват хубави неща през последните десетилетия и то в най-различни стилове. Когато говорим за пост-пънк, чиято територия е толкова всеобхватна, няма как да не се обърнем както към класическите примери и постижения на стила (Siouxsie and the Banshees, Joy Division, Talking Heads, Devo, Gang of Four, the Slits, The Cure, The Fall…), така и към новите реалности в света генерално. Защото пост-пънкът е преди всичко съпротивление, бягство от клишета и търсене на нови методи на изразяване. Да правиш съвременен и адекватен пост-пънк в условия на изцяло нов музикален пазар, докато работиш странична работа, която пък ти дава свободата и независимостта да не си кукла на конци – това е достойно за уважение, само по себе си. Ако пък успееш да се изразиш качествено и публиката да те оцени, това се превръща в подарък и добавена стойност към по-горе цитираните класици на стила. За щастие, точно такъв е случаят с The Gluts.

“The Gluts – without doubt one of the loudest and most extreme post-punk bands of the Italian scene.”

The Gluts са основани през 2012 година в красивия, но и индустриален Милано от братята Nicolò Campana (вокали, синтезатори, перкусии) и Marco Campana (китара), към тях се присъединява басистката Claudia Cesana, а на барабани е Bruno Bassi. Досега The Gluts имат издадени два сингъла, две ЕР-та и четири студийни албума. Групата изповядва философията на откровено и реално представяне на музика и смело можем да кажем, че нищо в тяхното отношение не се е променило вече над едно десетилетие, независимо от успехите на международната сцена.

За да стигнат дотук, разбира се, The Gluts изминават целия път с труд и отдаденост на идеята. Групата работи с доказани продуценти като James Aparicio (The Telescopes, Spiritualized, Liars), Filippo Strang (Kurt Vile) и Bob de Wit (The Sonics, A Place to Bury Strangers, White Hills, 10 000 Russos, Radar Mеn from the Moon). Това естествено води до артистично развитие и неслучайно последните три албума на групата са издадени от базирания в Лондон лейбъл Fuzz Club Records – крайъгълен камък и дом на модерното псайх-рок-нойз-пост-пънк звучене на световни имена като Jesus and the Mary Chain, The Black Angels, Holy Wave, Night Beats и много други.

Първото издание на групата, сингълът „Tears of Ink“, e самопродуцирано и издадено извън лейбъл, самостоятелно, на 7” винил през 2013 г. Следва първият албум “Warsaw” (2014 г.), миксиран и мастериран от James Aparicio. Първата преса е 100% DIY, но малко по-късно немският лейбъл Nasoni Records се влюбва в албума и го преиздава официално. През 2017 г. излиза вторият албум „Estasi“ след колаборация с Filippo Strang, благодарение на което групата се присъединява официално към списъка от артисти на базирания в Обединеното Кралство независим лейбъл Fuzz Club Records.

“Ten tracks of psychedelic punk bringing to mind an intense, bludgeoning mix of Drive Like Jehu and Metz with a gloomy nod to Killing Joke and Bauhaus. Angular noise-rock with something to love for lovers of punk, psych and noise alike.” – Northern Transmissions, 2017

През 2018 г., по време на промоционалното турне към „Estasi“, The Gluts са поканени за участие в Fuzz Club Live Session в Лондон – серия от записи на живо, придружени с видео, която представя артистите на лейбъла. Мини концертът от пет композиции на групата е записан на лодка, в студио Lightship 95, а след това е издаден и на винил. Малко след това, през пролетта на 2019 г., излиза третият албум, озаглавен „Dengue Fever Hypnotic Trip“ – директен, мощен и суров нойз рок, придружен от кресчендо китари, стържещи електроники и разярени вокали.

„Ungrateful Heart“, четвърти поред албум и последното, актуално издание на The Gluts излиза през 2021 година. В продължение на една неуморна седмица членовете на групата живеят рамо до рамо и работят в студиото денонощно, отново с холандския продуцент и близък сътрудник Bob de Wit. За звукозаписната сесия към „Ungrateful Heart“, чиято интензивност се отразява в яростното и безкомпромисно отношение към самата музика, групата казва: „Приносът на Боб към този албум беше от съществено значение. Той ни тласна отвъд границите ни. Беше трудно, не можем да го скрием, но наистина си заслужаваше.”

Резултатът е албум, осеян с моменти на разкъсващ нойз-рок („Mashilla“ и „Eat Acid See God“), но и песни като „Love Me Do Again“ и „Bye Bye Boy“, които фокусират върху класическия хедонистичен пънк звук. От друга страна, чрез политически заредените „Breath“ и „FYBBD“, The Gluts обръщат внимание на слушателя и към активната си социално ангажирана позиция.

Именно парчетата от този последен и изваян продукт на групата, както и отбрани композиции от предишни издания, ще чуем и видим на живо.

The Gluts Links: Bandcamp | Fuzz Club Records | Instagram | Facebook