Наследство II на Общинска Фондация Пловдив 2019

Програмата и работата на Общинска Фондация Пловдив 2019 продължава и след реализирането на проектите, които бяха част от Пловдив – европейска столица на културата 2019 в продължение на близо четири години. Това стана възможно благодарение на спечелената награда “Мелина Меркури” от един милион евро, присъдена на Фондация “Пловдив 2019” след мониторингова среща с международното жури на Европейската комисия за успешната работа по организацията на проекта Европейска столица на културата. Реално това са единствените европейски пари, които ще бъдат похарчени за култура, преди това цялото финансиране идваше от националния бюджет на България. Идеята е културното съдържание в град Пловдив да продължи възходяща линия на развитие и да бъдат подкрепени проекти, обединени под надслов Наследство I (за периода 2020 година) и Наследство II (за периода 2021-2022 година).

Фестивалът Electric Orpheus на Сдружение “Общо Бъдеще” беше част от програмата на ОФ Пловдив 2019 през 2017, 2018 и 2019 година с осем издания, три летни на Вила Юстина и пет градски на различни локации в Пловдив, целящи децентрализация на културните събития. Огромната работа, която свършихме за развитието на независимата сцена през годините и любовта ни към качествената съвременна музика се отплащат през усмивките на фенове и артисти. Сдружение “Общо Бъдеще” продължава да налага високи стандарти в културната си политика и логично реши да кандидатства по програма Наследство II, направление “Творческият Пловдив”, чиято процедура е фиксирана с праг на финансиране до сумата от 50 000 лева за проект.

Фестивал Electric Orpheus през 2021 година беше селектиран и подкрепен в конкуренция с 42 други кандидатури. Общата стойност на бюджета, с който кандидатствахме е 42 857,15 (четиридесет и две хиляди осемстотин петдесет и седем лева и петнадесет стотинки), а одобрената финансова подкрепа от ОФ Пловдив 2019 се равнява на 30 000 лева (тридесет хиляди лева). Разликата от 12 857,15 лева идва от собствено финансиране на Сдружение “Общо Бъдеще” (билети, спонсори, дарения и доброволен труд).

Electric Orpheus 2021 e планиран да се проведе на 8 и 9 октомври, това е тринадесето издание, а локацията е просторна зелена зона в индустриалната част на квартал Тракия в град Пловдив. Програма и подробности можете да видите на официалния сайт, следете и събитието във Фейсбук.

Важно! Фестивалът се премества за следващата календарна година, 2022, поради мерките, наложени за овладяване на пандемията. Новите дати са 27/28 май 2022 г. Работим неуморно, за да запазим предварително обявената програма и участието на международните артисти. 

Благодарим на всички, които ни подкрепят през годините и правят възможно провеждането на формата, даващ достъп до култура на обществото ни и сцена за съвременните артисти от цял свят. Информация за процедурите по кандидатстване по Наследство II, одобрените проекти и тяхното публично финансиране можете да получите в сайта на ОФ Пловдив 2019 тук и тук.

Надяваме се да се видим в крепко здраве и да споделим вълнуващи емоции заедно.