Спри за Хляб и Чубрица Vol.1

На 28.11 сдружение Общо Бъдеще в партньорство с пекарна Bakery art и Love Plovdiv предприеха инициативата “Спри за Хляб и Чубрица”. Всеки шофьор спрял на пешеходната пътека получаваше парче от прясно изпечената питка на нашите приятели хлебари с пожелание за отговорно и безопасно шофиране. Идеята да раздадем хляб на шофьорите е метафора, съчетаваща изначалното добро, гостоприемството и уважението към другия.

Резултатите от акцицята ни оставиха със смесени чувства и недоумение за реакцията на част от шофьорите.

IMG_2884

Задачите бяха разпределени – Никола беше със светлоотразителна жилетка и заедно с Ники пресичаха пешеходната пътека. Маги и нашата приятелка Евдокия раздаваха питката и разговаряха с шофьорите. Михаела от Love Plovdiv беше зад камерата. Започнахме в 11:00 сутринта на пешеходната пътека на ул.Преслав, срещу училище “Алеко Константинов”. Избрахме този ден и час с надеждатата,че движението няма да е натоварено,а шофьорите ще са спокойни в почивния ден. Трафик наистина нямаше, но за съжаление срещнахме много неспокойни шофьори.

IMG_2903

Бяхме свидетели на една жена, която спря на пешеходната пътека по време на акцията. Опитът да разговаряме с нея беше неуспешен,тък като тя беше на мобилния си телефон през цялото време. Друг шофьор на бус едва не сгази Маги,защото “не я видял”. Изненадахме се,че и част от шофьорите не желаеха да отворят прозорците си,въпреки,че им подавахме парче питка. Имаше и други нарушения – докато едни спирараха, други ги изпреварваха отстрани.  

Разбира се, имаше и много добронамерени хора, които отваряха прозореца на колата с усмивка. Благодарим на тях за вниманието, което ни отделиха и затова,че са отгвоворни шофьори!

Очаквайте още такива акции по пешеходните пътеки на Пловдив.Повече снимки от акцията вижте тук.